Muovinkeruutalkoot leviävät Euroopassa

Merenrannalle ajelehtivan muovin siivoustalkoista on tullut viime aikoina yleinen näky Portugalissa. Muun muassa surffaajat ovat muovinkeruussa aktiivisia kautta Euroopan. Kirjoitin Hesariin jutun muovinvastaisesta kampanjoinnista idyllisessä kalastajakylässä. Rantakahvilan pitäjä Daniela Barros on innostanut ystäviä ja asiakkaita varsinkin muovisten pumpulitikkujen putsaukseen. Danielan ja puolison Ruin kahvilassa järjestetään monenlaisia tempauksia, joista myös kalastajaperheet iloitsevat. / Photos copyright Pilvikki Kause.

 

The Ocean plastic cleaning actions spread across Portugal and Europe while many countries ponder banning different plastic items. I met cleaners and young plastic artists in an idyllic Portuguese fishing village. Here is the link to the Helsingin Sanomat reportage: Merimuovin viholliset saapuivat kalastajakylään.

Portviinin mailla

Portviini on Portugalin jaloin juoma. Jo lapsena sain maistiaisia, sillä isämme oli silloin ja on edelleen suuri portviinin ystävä. Vasta Portugalissa olen hiljalleen alkanut käsittää, miten vaateliaissa oloissa rypäleet kypsyvät Douron ankarassa ilmastossa. Sitäkin enemmän olen ruvennut arvostamaan työmäärää, joka viineihin uppoaa. Poimijat läheltä ja kaukaa saapuvat jyrkillekin rinteille elo-syyskuun helteillä korjaamaan satoa juuri oikeaan aikaan.

Ja mikä on oikea aika? Se riippuu kulloisenkin viinitarhan korkeudesta, ilmansuunnasta ja rypälelajikkeesta. Ja sääennusteista tietenkin! Oikeaa tiedettä – ja sellaisilta tiedenaisilta ja -miehiltä nämä viinintekijät vaikuttavatkin.

Saimme tehdä Portossa asuvan ja viinejä arvostavan kuvaaja Douglas Rogersonin kanssa reportaasin portviinistä Viinilehteen. Portviini Viinilehti

Lauluntekijä Luisa Sobralin ohjeita

Yksi valloittavimmista haasteteltavistani on ollut lauluntekijä ja laulaja Luisa Sobral. Luisa Sobral kirjoitti ja sävelsi romanttisen Amar Pelos Dois –laulun pikkuveljelleen Salvador Sobralille. Laulu ja Salvadorin esitys toivat Portugalille maan ensimmäisen euroviisuvoiton 2017. Siksi Lissabonssa toukokuussa 2018 vietetään viisuhistorian suurimpia kisoja ja kekkereitä.

Luisa Sobral on rakastettu esiintyjä kotimaassaan, hän saa yleisön nauramaan ja itkemään onnesta. Luisan vinkki laulajille on olla oma itsensä eikä tarvitse nolostella, jos tunteen palossa ääni sortuu  kesken laulun. /

Songwriter – singer Luisa Sobral makes everyone at ease while performing her sentimental and happy songs. She made the dream of Portugal winning the Eurovision song contest true with her little brother Salvador Sobral. The sister wrote for her brother the romantic Amar Pelos Dois which melted everyone´s hearts in 2017.

Luisa has been one of the most radiant persons I have lately interviewed for a Finnish newspaper. Here is the link to the Helsingin Sanomat culture story about her. Mitä voittoisa viisuntekijä neuvoo? Photo copyright Pilvikki Kause.Portugalilainen musiikintekijä Luisa Sobral Lissabon Portugali.jpg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: